Op een wel heel bijzondere manier gaan we op deze busreis de indrukwekkende natuur van Zwitserland ontdekken en beleven. Per panoramawagon van de legendarische Bernina Express & Glacier Express verkennen we twee trajecten. Hierbij sporen we dwars door de indrukwekkende bergwereld, met uitzicht op ijzige gletsjers, heldere bergmeren, watervallen en glooiende alpenweiden. Ook de kennismaking met de machtige piramidevormige Matterhorn is een belevenis. We verblijven 3 nachten in het Walliser bergstadje Saas-Grund en 3 nachten in het mondaine Davos. Zwitserse kwaliteit, maar dan wel voor de KRAS Busreizen prijs!
Dag 1: Overnachting in Noord-Frankrijk omgeving Mulhouse - 1 nacht
Dag 2/3/4: Hotel Etoiles*** - Saas Grund - 3 nachten
Dag 4/6/7: Hotel Hilton**** - Davos - 3 nachten
Hotel Europe****/Davos op vertrek 03.07.2025
Hotel Grischa****/Davos op vertrek 31.07.2025
Dag 8: Overnachting in Noord-Frankrijk omgeving Mulhouse - 1 nacht
Dag 9: Terugreis naar Nederland
Via diverse opstapplaatsen en het wisselpunt in Asten beginnen we aan deze prachtige busreis door Zwitserland! We rijden in twee dagen naar het Zwitserse Saas-Grund gelegen in het kanton Wallis, waarbij we de eerste avond overnachten in de omgeving van het Franse Mulhouse. Op de tweede dag zullen wij nog pauzeren bij het Meer van Genève in de mondaine stad Montreux.
Vanmorgen is het genieten van de natuur en gaan we op weg naar stuwmeer Mattmark. Vanaf Saas Almagell wordt het Saastal steeds ruwer en eenmaal bij het meer aangekomen, heeft u een mooi uitzicht over het dal. Het stuwmeer ligt aan de voet van de indrukwekkende Monte Rosamassief. Aansluitend rijden we naar Saas-Fee, het bekende gletsjerdorp, gelegen op een soort plateau op 1800 m boven zeeniveau en omgeven door 13 vierduizenders.
Noot: in het voorseizoen is het mogelijk dat het stuwmeer niet toegankelijk is, omdat de pas nog niet geopend is door weersomstandigheden. Een goed alternatief is een bezoek aan het historische Brig, gelegen aan de voet van de bergpas Simplonpas. Deze pas (met de 19 km lange spoortunnel nog steeds een van de langste tunnels ter wereld) verbindt Zwitserland met het Italiaanse Domodossola. Brig heeft een mooi oud centrum met als blikvanger het 17-eeuwse imposante Stockalper paleis vernoemd naar haar beruchte eigenaar. Het heeft een schitterende binnenplaats met prachtige barokke tuinen. Het is beslist een van de meest imposante paleizen in Zwitserland.
De Matterhorn en Zwitserland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en deze piramidevormige bergreus is misschien wel het meest gefotografeerde symbool van het land. Met de bus rijden we naar Täsch, waar we op de trein stappen naar het autovrije Zermatt, een idyllisch bergdorp aan de voet van de 4478 m hoge Matterhorn. De liefhebbers kunnen eventueel met de unieke tandradbaan Gornergratbahn naar 3089 m hoogte klimmen (ticket ca. Sfr 120 niet inbegrepen). Eenmaal boven wordt u beloond met een magnifiek uitzicht op de Matterhorn.
Vandaag maken we een tocht met de legendarische Glacier Express, één van de paradepaardjes van het Zwitserse spoornet. Beginpunt is Andermatt, waar u (indien de tijd het toelaat) nog een wandeling kunt maken door dit typisch Zwitserse dorp. Tijdens de treinrit naar Chur passeren we fantastische landschappen, waaronder de Rheinschlucht.
Deze dag brengen we door in onze vakantieplaats Davos en u kunt de dag zelf indelen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een bezoek aan de botanische alpentuin Alpinum op de Schatzalp. Van juni tot september bloeien hier meer dan 3500 verschillende bergplanten uit de hele wereld. Hier ziet u waar de natuur toe in staat is op 1900 m hoogte. Met de Davos Premium Card krijgt u korting op kabelbanen, lokaal vervoer, entrees en eventuele evenementen.
Vandaag leggen we het traject tussen St. Moritz en Tirano (of omgekeerd) af met de Bernina Express, één van de steilste treintrajecten ter wereld, waar zonder tandrad gereden wordt. Vanuit Tirano reist u dwars door de imposante bergwereld, langs machtige gletsjers, over de imposante Berninapas (2250 m) naar St. Moritz. Bij Montebello ziet u het hooggebergte met de Morteratschgletsjer en de bergen van de Bernina. Een geweldige ervaring.
Via het Vierwoudstedenmeer beginnen we aan onze terugreis naar Frankrijk. Onderweg pauzeren we in de prachtige stad Luzern, mooi gelegen aan het meer met op de achtergrond de majestueuze bergen. Symbool van de stad is de houten Kapellbrücke. De brug dateert uit het jaar 1300, maar brandde in 1993 volledig af. Gelukkig werd de brug in ere hersteld, waardoor u ook vandaag de dag nog kunt genieten van deze meest bezochte bezienswaardigheid van Luzern. We dineren en overnachten in de omgeving van Mulhouse.
We rijden de laatste etappe terug naar Nederland, waar we in Asten onder het genot van een Brabantse koffietafel nagenieten van een prachtige busreis door Zwitserland. Aansluitend brengt de bus u terug naar uw opstapplaats.
Hotel Bergheimat-Etoile en het naastgelegen zustergebouw Apart & Wellness Hotel Etoile bevinden zich in het centrum van Saas Grund. U verblijft in één van de gebouwen, gasten mogen gebruikmaken van de faciliteiten van beide hotels. Op loopafstand bevinden zich diverse restaurants en cafés. Het hotel beschikt over receptie, lift (beide gebouwen), bar, (ontbijt)restaurant (Hotel Bergheimat), binnenzwembad (geopend van ca. 15 juni tot 15 september) en sauna (Apart & Wellness Hotel Etoile). De netjes ingerichte kamer is voorzien van televisie en een badkamer met douche, wc en föhn. WiFi tegen betaling.
Het 4-sterren Hotel Europe ligt aan de hoofdstraat, in het centrum van Davos-Platz. Het hotel beschikt over een grote entree met receptie, zitjes en pianobar. Restaurant, terras en tuin. Binnenzwembad, sauna en fitnessruimte (inbegrepen). Comfortabele kamers met telefoon, televisie en een badkamer met douche, föhn en wc. Gratis WiFi.
Het moderne 4-sterrenhotel Hilton Garden Inn ligt centraal in Davos, tegenover het park en nabij diverse restaurants en winkels. De lokale bus stopt voor het hotel, de bergbanen liggen op ca. 500 m. Het hotel beschikt over een receptie, lift, lobby met openhaard, restaurant, bar, terras en wellness (deel tegen betaling) met sauna, stoomruimte, fitness en rustruimte. De kamers zijn voorzien van telefoon, televisie, koffie- en theefaciliteiten, kleine kluis, kleine koelkast en badkamer met bad of douche, wc en föhn. Gratis WiFi.
Het elegante 4-sterren Grischa-Das Hotel Davos ligt op 200 m van het centrum. Entree met receptie, lobby met zitjes en liften. Restaurants, bar, snackbar en koffiecorner.
Buitenterras. Uitstekende kamers met televisie, badkamer met bad of douche, wc en föhn. Gratis WiFi.
Je verblijft in een goed middenklasse hotel. De naam en locatie van de accommodatie ontvang je bij de reispapieren. Het hotel beschikt minimaal over een entree met receptie en een restaurant/eetzaal. De kamers zijn keurig ingericht en hebben een badkamer met bad of douche en wc.
Algemene informatie Zwitserland
Wat is belangrijk voor mijn busreis naar Zwitserland zoals reisdocumenten? Maar ook wat leuke wetenswaardigheden over het land, de Zwitser, eten & drinken, flora & fauna en leuke feitjes.
Wat weet u van:
• Heidi & Peter
• ‘Chästerlet’
• ‘Schweizer Messer’
Lees onderstaand verder…
In Zwitserland moet u over een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) beschikken. De documenten moeten geldig zijn tot en met terugkomst in Nederland. Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit, raadpleeg dan het betreffende consulaat van het land van herkomst.
De vier hoofdtalen van Zwitserland zijn Duits (65%), Frans (18%), Italiaans (10%) en Reto-Romaans (1%). Het merendeel van de bevolking is tweetalig. In de Zwitserse grondwet van 1938 is vastgelegd dat alle talen officieel en rechtsgelijk zijn. Het merendeel van de Duitssprekende Zwitsers spreekt bovendien nog Schwyzerdütsch, een variant van het Duits en zeer moeilijk te verstaan. Zwitsers, die in de toeristische sector werkzaam zijn, spreken bovendien vaak ook Engels.
Het betaalmiddel is de Zwitserse frank (CHF). 1 Zwitserse frank is gelijk aan € 1,01. De Zwitserse frank is onderverdeeld in honderd centimes of rappen. Er zijn bankbiljetten van 10, 20, 50, 100, 200 en 1.000 frank. Er zijn veel pinautomaten (in vrijwel alle plaatsen). Houd er rekening mee dat u buiten de eurozone pint en dus voor iedere transactie betaalt. Over het algemeen worden in hotels, restaurants en winkels creditcards geaccepteerd. Dikwijls worden ook euro's (bankbiljetten, geen muntgeld) geaccepteerd, doorgaans is dan het wisselgeld in Zwitserse franken en is de wisselkoers ongunstig. Banken, postkantoren en wisselkantoren wisselen geld. De wisselkoers in de hotels is vaak wat ongunstiger. In kleine winkels en restaurants heeft men soms liever cash geld, zeker als het om een klein bedrag gaat.
Het voltage is 230 volt. Stopcontacten zijn ongeaard met twee ronde gaten of zijn geaard en hebben drie ronde gaten. Voor niet geaarde stopcontacten met twee ronde gaten heeft u geen adapter nodig. Niet geaarde stekkers met twee ronde pinnen zijn ook zonder problemen te gebruiken in stopcontacten met drie ronde gaten. Voor stopcontacten met twee ronde gaten en aardingsclipjes heeft u mogelijk een adapter type J (Zwitserland) of een universele wereldstekker nodig.
Het leidingwater in Zwitserland is van uitstekende kwaliteit en veilig te drinken.
Het prijsniveau in Zwitserland ligt hoger dan de prijzen die wij gewend zijn te betalen in Nederland. Maar zoals het overal gaat, u kunt het net zo duur maken als u zelf wilt.
Zwitserse Confederatie, of Zwitserland, is een land in het midden van Europa met als buren Duitsland in het noorden, Frankrijk in het westen, Italië in het zuiden, Oostenrijk en Liechtenstein in het oosten.
Landoppervlakte: 39.770 km²
Wateroppervlakte: 1.520 km²
Aantal km kust: 0
Hoogste punt: 4634 m (Dufourspitze)
Laagste punt: 195 m (Lago Maggiore)
Aantal inwoners: 8.600.000
Hoofdstad: Bern (hier is de regering gezeteld, Bondsstad)
Staatsvorm: Zwitserland is een democratische bondsstaat en bestaat sinds 1976 uit 23 kantons en 3 halfkantons. Sinds 1848 is Zwitserland een republiek. De kantons hebben een eigen regering en parlement, de 'Kantonsrat', een eigen grondwet en een eigen rechtspraak. Zwitserland is geen lid van de Europese Unie, wel is Zwitserland aangesloten bij het Akkoord van Schengen.
Religie: Rooms Katholiek 44%, Protestant 36%.
Je kunt niet echt spreken van een Zwitserse keuken; het is een combinatie van invloeden uit de Duitse, Franse en Noord-Italiaanse keuken. Eigenlijk kun je een indeling per taalregio maken om de Zwitserse specialiteiten een plek te geven. Enkele typisch Zwitserse gerechten hebben ook hun weg over de wereld gevonden. We lichten er paar toe en als je denkt, dat kennen we ook in Nederland…in Zwitserland smaakt het vaak anders, maar altijd beter. ‘Rösti’; een platte, in hete boter of vet in de pan gebakken koek van geraspte, gekookte (in de schil) of rauwe aardappelen. ‘Kaasfondue‘; gesmolten kaas en stukjes brood die geserveerd wordt in een caquelon (keramische pan). ‘Berner Platte’; een stevige kost van zuurkool en aardappels, ham, spek, schenkel en worst. Älplermagronen of alpenpasta; een soort pasta met ham en kaas, maar hierin ook aardappelen en een lekkere korst van gebakken uien. Er hoort ook een schaaltje appelmoes bij. ‘Raclette‘; gesmolten kaas geserveerd met "Gschwellti" (in de schil gekookte aardappelen), augurken en uien in het zuur. Vroeger werd er een grote kaas bij het haardvuur gezet en schraapte (het Zwitserse werkwoord ‘racler’) men de gesmolten kaas met brood en aardappelen ervan af. Zwitserland kent meer dan 200 wijndruivensoorten, waaronder niet minder dan 40 oeroude inheemse rariteiten, die verder haast nergens ter wereld te vinden zijn. Bekende Zwitserse wijnen zijn de Fendant (du Valais), een droge witte wijn en de Dôle, een robuuste rode wijn. Elke regio heeft z'n eigen kaassoorten, allemaal gemaakt uit één basisproduct; de uitstekende Zwitserse melk. De smeltend zachte Vacherin, de kruidige Appenzeller, de Emmentaler gatenkaas en de wereldberoemde Gruyère. Of de tot decoratieve rozetten geschaafde Tête de Moine. Allemaal maken ze (samen met de 450 andere kaassoorten) van een fondue, een raclette, een "Zvieri-Plättli" (kaasplank als tussenmaaltijd) een culinaire belevenis. En laten we dan de heerlijke chocolade uit Zwitserland niet vergeten. ‘En guetä mitenand’ of eet smakelijk!
De Zwitserse berghellingen zijn rijkelijk begroeid met bossen. De boomgrens, die sterk afhankelijk is van het klimaat ter plekke, begint tussen de 1800 en 2800 m. De alpenweiden (Matten) laten in de lente en zomer een bont gekleurd bloementapijt zien. In het hooggebergte leeft de alpenmarmot (Murmeltier) in ondergrondse burchten. Gemzen leven op de grens van de alpenweiden en de rotshellingen en nog hoger komen steenbokken voor. Bijzonder is de sneeuwhaas, een bruine pels in de zomer, een witte pels in de winter. Grote roofvogels als de havik en buizerd zweven over de bossen op zoek naar prooi. In de Zwitserse bossen komen veel reeën voor en in mindere mate edelherten. In de bossen van de Jura en de Voor-Alpen zijn wilde katten, vossen, dassen, wilde zwijnen en boommarters te zien. Mediterrane sferen vinden we in het zuidelijk gelegen Tessin met haar magnolia’s, palmen en cipressen. Van de vele beschermde gebieden is het Zwitserse Nationale Park (gesticht 1914) in het Engadin / Graubünden wereldberoemd.
Het land staat ook bekend onder zijn Latijnse benaming Confoederatio Helvetica (CH), dat u aantreft achterop auto's en in de Zwitserse postcodes. Deze naam is terug te voeren op het Romeinse verleden. De naam die wij gebruiken, is afkomstig van één van de eerste kantons (Schwyz, Uri, Unterwalden), die in 1291 samen een bondsstaat vormden.
Toen onder de strenge reformator Calvijn, die elke tentoonspreiding van rijkdom afwees, het dragen van sieraden werd verboden, moesten de goudsmeden in Zwitserland het roer omgooien. Men ging zich richten op uurwerken. Alhoewel de concurrentie uit andere landen niet stil heeft gezeten, betekent een Zwitsers horloge nog steeds een subliem uurwerk, dus top kwaliteit. Grote Zwitserse merken zijn Rolex, Breitling, Omega en Tag Heuer.
Wie kent niet het verhaal van Heidi van Johanna Spyri. Het weeskind Heidi brengt haar jeugd door bij haar grootvader op de alm en sluit vriendschap met de geitenhoeder Geiten-Peter. Met haar Heidiboeken, waarin Johanna Spyri volledig de kant van de kinderen koos, beschreef zij ook het tot op heden wijdverbreid romantische en ideaalbeeld van Zwitserland.
Zwitserland is ook het land van tradities als jodelen en de alpenhoorn. Het roepen van berg naar berg, de communicatie van alp naar alp vormen de oorsprong van het jodelen. Zo kon men elkaar op de hoogte stellen. De alpenhoorn was lange tijd een werktuig van de herders. Het diende ertoe om de koeien van de weide naar de stal te roepen, wanneer het tijd was om te melken. Weliswaar heeft de alpenhoorn zijn oorspronkelijke functie in de bergen min of meer verloren, maar is nu een toeristische attractie en symbool van Zwitserland.
Enkele typische volksgebruiken staan in verband met het komen en gaan van de koeien naar de alpenweide. Eind mei, begin juni vindt de ‘Alpaufzug’ plaats. Een feestelijk gebeuren, waarbij de soms in klederdracht gestoken herders al jodelend en zingend met hun vee naar de hooggelegen weiden trekken. De koeien dragen bloemenkransen en de voorste koe van de stoet draagt de grootste bel. Ongeveer hetzelfde speelt zich af aan het einde van de zomer als de koeien weer naar beneden komen. Hier gaat echter eerst het zogenoemde ‘Chästeilet’, het verdelen van kaas aan vooraf. De kazen worden naar verhouding van het koeienbezit gedistribueerd. Dit alles gaat gepaard met feestelijkheden zoals: vaandelzwaaien, zang, dans, jodelen en alpenhoorn blazen.
De term Zwitsers zakmes is spreekwoordelijk geworden voor iets dat handig en veelzijdig is. Een Zwitsers zakmes (Schweizer Messer) is een klein gereedschap, dat naast het snijlemmet, ook voorzien is van tal van hulpmiddelen als een schaar, een getand mes, pincet, blikopener, schroevendraaier, pincet en tandenstoker. De meeste hulpmiddelen zitten opgevouwen in het handvat van het mes. Soms nog aangevuld met bijvoorbeeld een klok, lampje en pen. De naam ‘Schweizer Messer' is beschermd en op een origineel exemplaar is een Zwitsers kruis aangebracht.
Op 22 augustus 1864 werd met de ondertekening van de Conventie van Genève het internationale Rode Kruis opgericht. Deze particuliere organisatie werd ingesteld om het lot van zieken en gewonden tijdens militaire operaties te verbeteren. De Zwitser Henri Dunant was hiervoor een van de belangrijkste pleitbezorgers.
Bekijk de laatste reisadviezen op de website van de Rijksoverheid.
Voor deze busreis geldt een minimum aantal deelnemers van 25. Mocht het minimum aantal deelnemers niet worden behaald, dan kan de reis helaas niet worden uitgevoerd. Indien het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt, dan ontvangt u uiterlijk 20 dagen voor de vertrekdatum bericht.
Belangrijk: Deze rondreis is een mooie maar ook intensieve reis. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken, een aantal wandelingen wordt gemaakt. Ook zullen we treden en trappen tegenkomen. Hoogteverschillen gedurende de wandelingen zijn ook geen uitzondering. Het komt regelmatig voor dat de bus u niet in het centrum kan afzetten. Een goede basisconditie is dan ook een vereiste. Wij raden u aan goede wandelschoenen te dragen en u zult ook veel plezier hebben van een rugzakje om bijvoorbeeld een flesje water mee te nemen.
Let op: op de treinstations zijn geen liften naar de perrons. U moet goed in staat zijn een aantal trappen/treden te nemen.
Verblijf in Davos:
Vertrek 9 mei 2024 Davos: Hotel Hilton of Hotel Europe
Vertrek 6 & 20 juni 2024 Davos: Hotel Parsenn
Vertrek 4 juli 2024 Davos: Hotel Hilton of Hotel Europe
Vertrek 1 &15 augustus 2024 Davos: Hotel Parsenn
Vertrek 29 augustus 2024 Davos: Hotel Hilton of Hotel Europe
Vertrek 5 september 2024 Davos: Hotel Hilton of Hotel Europe
Wij doen ons uiterste best om het beschreven programma uit te voeren. In voorkomende omstandigheden kunnen er echter wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma. Het programma is dan ook onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Als u in onze luxe Comfort Class bus stapt, bent u verzekerd van een comfortabele busreis. Onze bussen zijn voorzien van fijne en goed verstelbare stoelen met genoeg beenruimte. De stoelafstand in onze Comfort Class bussen is minimaal 84 cm. De rugleuning is 35 graden verstelbaar. Uiteraard zijn de luxe bussen voorzien van een geoptimaliseerd luchtverversingssysteem en goede airconditioning. Daarnaast beschikken al onze luxe bussen over een toilet en minibar voor warme en koude dranken. Onze gediplomeerde en deskundige chauffeurs brengen u veilig naar de mooiste plekken van Europa. Geniet van een fijne busreis en een goed verblijf!
Bekijk de Comfort Class bus in 360 graden
Bekijk de Comfort Class bus in 360 graden
Op deze reis is op- en uitstapschema A van toepassing.
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema A
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk)
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Beesd - Tankstation Bisde aan A2, terug: Tankstation Lingehorst aan A2
• Bergen op Zoom - NS Station - Stationsplein
• Beverwijk - NS Busstation - Stationsplein
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting)
• Delft - Bushalte Ikea - Olof Palmestraat
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Haarlem - Parkeerterrein / Station Spaarnwoude - Woudplein
• Leiden - Lammenschansweg - Tankstation Total
• Nijmegen - P+R Nijmegen-West, IJpenbroekweg/De Meeuwse Acker 20
• Oss - NS Station - Spoorlaan - ter hoogte van busstation
• Roosendaal - NS Station - Stationsplein
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Veghel - Stadhuisplein 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Vianen - Heenreis Busstation Lekbrug West A2 - terugreis: Busstation Lekbrug Oost
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel (alleen met voorovernachting)
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema B
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk))
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel alleen met voorovernachting)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Nijmegen - P+R Nijmegen-West, IJpenbroekweg/De Meeuwse Acker 20
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel alleen met voorovernachting)
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema C
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - voorzijde bij de hoofdingang(voorovernachting mogelijk))
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema D
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting) meer informatie
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema E
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• IJmuiden - DFDS Terminal
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema F
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Amersfoort - NS Station
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting)
• Gent - Van der Valk Hotel - Autosnelweg E-17
• Wuustwezel - P+R Loenhout - Hoogstraatseweg
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema G
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen met vertrek op 12-06-24, 21-08-24, 04-09-24
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Carpoolplaats Arnhem Noord - Europaweg
• Hengelo - McDonalds - Plein Westermaat
• Hengelo - van der Valk Hotel - Bornsestraat 400 (alleen met voorovernachting)
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen met vertrek op 15-05-24, 10-07-24, 07-08-24
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (voorovernachting mogelij)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema H
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Centraal Station - t.h.v. de Draak
• Eigen vervoer