Eeuwenlang was Krakau de hoofdstad van Polen, de troon voor koningen en een magneet voor schrijvers, schilders en artiesten. Door hun invloed is de binnenstad van Krakau vandaag de dag een waar openluchtmuseum en staat het centrum in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op de heen- en terugreis overnachten we in Dresden. Op weg naar Krakau bezoeken we Wroclaw. We gaan ook even de grens met Slowakije over voor een vlottentocht en bekijken de typische houten huizen in de Tatra. We bewonderen we de unieke flora en fauna van het Tatranski Park Naradowy, aan de voet van de Hoge Tatra. Zeer indrukwekkend is het bezoek aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Zeker aanleiding tot bezinning.
Via diverse opstapplaatsen en het centrale wisselpunt in Asten, beginnen we aan het eerste traject van onze reis naar Polen. De eerste overnachting is in cultuurstad Dresden.
We vervolgen onze weg naar Krakau. Op weg hiernaartoe maken we een korte stop in de historische stad Wroclaw. Deze plaats, tot 1945 bekend als Breslau, kent een rijke geschiedenis. De stad heeft zwaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar een groot deel van de binnenstad is in haar oude glorie hersteld. Bezienswaardig zijn onder andere het oude raadhuis, de patriciërshuizen op het marktplein en de kathedraal in de wijk Ostrów Tumski. Aan het einde van de middag arriveren we in Krakau.
Na het ontbijt staat er een stadstour en -wandeling onder leiding van een Nederlandssprekende gids (inclusief) door koningsstad Krakau op het programma. Hierbij ziet u onder meer het Wawel Kasteel (entree niet inbegrepen) met de koninklijke burcht, de Koningsweg, het oude stadshart Rynek Glowny en de Mariakerk. En dit is slechts een greep uit de vele bezienswaardigheden, want Krakau bezit maar liefst 6000 historische gebouwen en monumenten. 's Middags wordt de mogelijkheid geboden nóg een UNESCO-hoogtepunt te bezoeken, namelijk de Zoutmijnen van Wieliczka (optioneel, vooraf bij te boeken). Om het eerste niveau (64 m onder de grond) van de mijn te bereiken, dalen we een houten trap af met 380 treden. Aan het einde van de rondleiding brengt een lift ons weer naar boven. In de ondergrondse zalen en kapellen is alles uit zout gehouwen, van beelden tot altaren. Echt heel bijzonder.
De cultuur maakt vandaag plaats voor de natuur. In het Podhale-dal steken kleine houten dorpen prachtig af tegen de groene heuvels, blauwe meren en granieten bergen van de Hoge Tatra. Een van deze dorpen is Zakopane met de mooie houten huizen en volop gezelligheid. Liefhebbers kunnen de omgeving ook bekijken vanaf het water tijdens een vlottentocht over de rivier Dunajec, gelegen op de grens van Polen en Slowakije (alleen mogelijk bij goed weer, ter plaatse te boeken). U kunt dan ook gaan genieten van een traditionele lokale lunch.
Voor de geïnteresseerden organiseren we een extra excursie (vooraf bij te boeken) naar het voormalige concentratiekamp Auschwitz, waar een indrukwekkend beeld geschetst wordt van de verschrikkingen, die hier in de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Zowel het centrale kamp (nu ingericht als staatsmuseum) als het tweede kamp, Birkenau, zijn te bezichtigen. Dit aangrijpende bezoek is zeker een aanleiding tot bezinning!
De bus moet vandaag een dag stilstaan. Dus een vrije dag om zelf iets te ondernemen. Voor het hotel stopt de tram, die u snel naar het oude centrum van Krakau brengt. U kunt bijvoorbeeld vandaag een fiets huren om Krakau al fietsend te verkennen. Heeft u nog niet de Joodse wijk Kazimierz bekeken, dan is dat zeker iets om vandaag te doen. Het mooiste deel van deze wijk is de Szerokastraat, met onder meer de Oude Synagoge (entree niet inbegrepen) en het Jordanow-paleis. Deze tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoeste wijk is overigens pas in de jaren negentig in ere hersteld, nadat Steven Spielberg hier zijn film Schindler's List heeft opgenomen. Het plein verbindt tal van gezellige straatjes met elkaar, waar het fijn winkelen, eten en rondkijken is.
We nemen afscheid van onze vakantieplaats en beginnen aan het eerste traject richting Duitsland van onze terugreis. We rijden naar ons overnachtingshotel in Dresden. Na het diner is er zeker nog tijd om even een ommetje te maken in deze beeldschone cultuurstad.
Het laatste deel van de reis brengt ons terug naar Nederland. Op het wisselpunt in Asten staat de Brabantse koffietafel al op u te wachten. Aansluitend wordt u teruggebracht naar uw opstapplaats.
Het comfortabele 4-sterren Aparthotel Vanilla is even buiten Krakau gelegen. Tegenover het hotel bevindt zich een tramhalte, die een snelle verbinding heeft met het oude centrum (op ca. 6 km). Entree met receptie, lobby met zitjes en lift. Restaurant, koffiebar en kleine supermarkt. Uitstekende kamers met televisie, badkamer met bad of douche, wc en föhn. Gratis WiFi.
U verblijft in een van de twee naast elkaar gelegen Ibis Hotels in Dresden, namelijk Ibis Königstein of Ibis Bastei. De genoemde hotels vallen in de 3-sterrencategorie en liggen in het centrum van Dresden (in een winkelcentrum), op loopafstand van de alle bezienswaardigheden in de stad. De hotels beschikken over een receptie met kluis, lift, restaurant en bar. De kamers zijn voorzien van airconditioning, televisie en badkamer met douche, wc en föhn. WiFi aanwezig.
Wat is belangrijk voor mijn busreis naar Polen zoals reisdocumenten. Maar ook wat leuke wetenswaardigheden over het land, de Pool, eten en drinken, flora en fauna en leuke feitjes.
Wat weet je van:
• de polonaise
• Paus Johannes Paulus II
• ‘Vette Donderdag‘
Lees onderstaand verder…
In Polen moet je over een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) beschikken. De documenten moeten geldig zijn tot en met terugkomst in Nederland. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, raadpleeg dan het betreffende consulaat van het land van herkomst.
De officiële taal is Pools. In Silezië wordt ook wat Duits gesproken. Met de Engelse taal kun je overal goed terecht.
In Polen is de valuta de Poolse zloty. PLN 1 is € 0,22. Pinnen met een bankpas met Maestro-logo kan bij vrijwel elke geldautomaat; er zijn voldoende pinautomaten aanwezig. Creditcards worden over het algemeen ook geaccepteerd. Wisselen kan bij banken, postkantoren en wisselkantoren. De wisselkoers in de hotels zal wat ongunstiger uitvallen. Neem ook wat cashgeld mee; in de kleinere winkels en restaurants wil men toch graag contant geld, zeker als het om een klein bedrag gaat.
De voltage (230) en de frequentie (50) zijn gelijk aan die in Nederland. Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen een naar buiten stekende aardingspin hebben. Voor geaarde stekkers met een gat voor deze aardingspin of platte stekkers zonder randaarde heb je geen adapter nodig. Voor geaarde stekkers zonder gat voor een aardingspin heb je mogelijk een adapter Europa of een universele wereldstekker nodig.
Het leidingwater in Polen is licht gechloreerd en is veilig om te drinken. Het is niet altijd lekker om te drinken. Daarom is het raadzaam flessen drinkwater te kopen.
De prijzen in Polen liggen een stuk lager dan wij in Nederland gewend zijn, op allerlei gebied.
Ligging: Polen grenst aan Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Litouwen, Wit-Rusland en de Oekraïne.
Landoppervlakte: 304255 km²
Wateroppervlakte: 8430 km²
Aantal km kust: 440 km
Hoogste punt: 2499 m (Rysy)
Laagste punt: -2 m (Raczki Elblaskie)
Inwoners: 38.000.000
Hoofdstad: Warschau
Staatsvorm: Polen is een parlementaire republiek, de officiële naam luidt Polska Rzeczpospolita.
Religie: 97% van de Poolse bevolking is rooms-katholiek. Daarnaast kent Polen ook de Russisch-Orthodoxe en het protestantse geloof.
De Poolse keuken is er een van goed gevulde soepen en traditionele vleesgerechten en staat garant voor voedzaam en eenvoudig, maar vooral lekker! Veelgebruikte ingrediënten in de Poolse keuken zijn aardappel, kool, varkensvlees, pikante worsten, paddenstoelen, kwark en zure room. Typische Poolse gerechten: ‘Pierogi’ (Poolse knödel met vullingen van kool, champignons en gehakt, overgoten met boter, ui, spek en zure room); ‘Bigos’ (zuurkool met gehakt en Poolse kruiden); ‘Żurek’(een soep van gezuurd roggemeel met knoflook, worst, spek, ham en ei, geserveerd in een broodbol); ‘Kotlet schabowy’ (karbonade met aardappelen, salade en kool); ‘Placki ziemniaczane’ (aardappelbeignets gevuld met zure room of een vleessaus); ‘Rosół’ (kippensoep met noedels en groenten); ‘Gołąbki’ (het betekent ‘kleine duiven’, koolbladeren gevuld met gehakt, rijst en ui); ‘Zapiekanka’ (dé snack in Polen, brood met champignons, uien en kaas); ‘Szarlotka’ (heerlijke appeltaart); ‘Pączki’(donuts). In Polen wordt veel koffie en thee gedronken. Een lepel koffie in een glas en heet water erop…een slap bakkie dus. De nationale drank van Polen is wodka (Vodka), dat in vele variaties wordt geproduceerd. Polen heeft ook eigen bierbrouwerijen en er zijn veel likeuren die naast kruiden als basisingrediënt honing bevatten. Smacznego….eet smakelijk!
Polen is over het algemeen een vlak land. Het is voor 30% bedekt met naald- en loofbossen. Gebergten komen alleen aan de zuidgrens voor als onderdeel van de Karpaten. Het hoogste punt van Polen (Rysy, 2499 m) ligt in het Tatramassief. De bergen van de Hoge Tratra is het leefgebied van de Europese ‘Big Five’; de bruine beer, de wolf of de zeldzame Europese lynx. Maar ook de gems en de steenbok laten zich gemakkelijker zien. Dit geldt ook voor vogels als de steenarend en diverse soorten gieren. Polen heeft maar liefst 23 Nationale Parken met verschillende landschappen. Hier vinden we ook de zeldzame wisent, de Europese bison. Na Finland heeft Polen het grootste merengebied van Europa: het Mazurische Merengebied. Polen kent ook een rijke vogelpopulatie; ieder jaar komt een van de grootste kolonies ooievaars terug naar Polen om te broeden.
Denk je aan een polonaise, dan zie je een hossende massa door een feestzaal. De polonaise vindt echter zijn herkomst in Polen en is gebaseerd op de zogenoemde polonez, een traditionele dans in driekwartsmaat (maar geen wals). Aanvankelijk betekende de benaming ‘een langzame Poolse dans in driekwartsmaat’. De polonez wordt doorgaans in paren gedanst, over een wat langere afstand. De deelnemers dansen – soms ook in viertallen of achttallen – in rijen of achter elkaar volgens patronen die de dansleider aangeeft. Ook de uit Polen afkomstige componist Chopin gebruikte de polonaise als thema in zijn muziek.
De meest bekende Pool van de moderne wereld is geboren in Wadowice als Karol Józef Wojtyła, Paus Johannes Paulus II. In 1978 werd hij verkozen tot het hoofd van de Katholieke Kerk en werd daarmee de eerste niet-Italiaanse Paus in 445 jaar. Zijn pontificaat bracht meerdere reformen van de Kerk met zich mee, die ook het internationaal imago van de Heilige Stoel veranderden. Hij hield vele binnen-en buitenlandse bedevaarten die duizenden gelovigen aantrokken. Hij heeft ook veel aandacht geschonken aan dialogen met vertegenwoordigers van andere godsdiensten.
‘Vette Donderdag’ valt op de laatste donderdag voor de vastentijd. Vette Donderdag is de enige dag in Polen waarop men straffeloos ‘pączki‘ (een soort oliebolachtige donut) en ‘faworki’(vertaling is kreupelhout, knapperig gefrituurde zoete strikjes) mag eten. Niemand denkt op deze dag aan zijn dieet, want volgens de traditie moet iedereen op die dag ten minste één donut eten om zich het hele jaar door van geluk en voorspoed te verzekeren. Op Vette Donderdag staan overal in Polen rijen voor de bakkerijen om de meest favoriete donuts te kopen. We vergeten vandaag de calorieën. Smacznego…geniet ervan!
Bekijk de laatste reisadviezen op de website van de Rijksoverheid.
Voor deze reis geldt een minimum aantal deelnemers van 25. Mocht het minimum aantal deelnemers niet worden behaald, dan kan de reis helaas niet worden uitgevoerd. Indien het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt, dan ontvangt u uiterlijk 20 dagen voor de vertrekdatum bericht.
Voor de optionele excursie naar Auschwitz is een minimum aantal deelnemers van 20 vereist. Beneden dit aantal kan de excursie niet worden uitgevoerd.
Wij doen ons uiterste best om het beschreven programma uit te voeren. In voorkomende omstandigheden kunnen er echter wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma. Het programma is dan ook onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Als u in onze luxe Comfort Class bus stapt, bent u verzekerd van een comfortabele busreis. Onze bussen zijn voorzien van fijne en goed verstelbare stoelen met genoeg beenruimte. De stoelafstand in onze Comfort Class bussen is minimaal 84 cm. De rugleuning is 35 graden verstelbaar. Uiteraard zijn de luxe bussen voorzien van een geoptimaliseerd luchtverversingssysteem en goede airconditioning. Daarnaast beschikken al onze luxe bussen over een toilet en minibar voor warme en koude dranken. Onze gediplomeerde en deskundige chauffeurs brengen u veilig naar de mooiste plekken van Europa. Geniet van een fijne busreis en een goed verblijf!
Bekijk de Comfort Class bus in 360 graden
Bekijk de Comfort Class bus in 360 graden
Op deze reis is op- en uitstapschema A van toepassing.
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema A
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk)
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Beesd - Tankstation Bisde aan A2, terug: Tankstation Lingehorst aan A2
• Bergen op Zoom - NS Station - Stationsplein
• Beverwijk - NS Busstation - Stationsplein
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting)
• Delft - Bushalte Ikea - Olof Palmestraat
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Haarlem - Parkeerterrein / Station Spaarnwoude - Woudplein
• Leiden - Lammenschansweg - Tankstation Total
• Nijmegen - K+R van NS Station Goffert (voorzijde Ampleon gebouw)
• Oss - NS Station - Spoorlaan - ter hoogte van busstation
• Roosendaal - NS Station - Stationsplein
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Veghel - Stadhuisplein 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Vianen - Heenreis Busstation Lekbrug West A2 - terugreis: Busstation Lekbrug Oost
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel (alleen met voorovernachting)
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema B
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk))
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel alleen met voorovernachting)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Nijmegen - K+R van NS Station Goffert (voorzijde Ampleon gebouw)
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel alleen met voorovernachting)
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema C
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - voorzijde bij de hoofdingang(voorovernachting mogelijk))
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema D
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting) meer informatie
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema E
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• IJmuiden - DFDS Terminal
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema F
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Amersfoort - NS Station
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting)
• Gent - Van der Valk Hotel - Autosnelweg E-17
• Wuustwezel - P+R Loenhout - Hoogstraatseweg
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema G
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen met vertrek op 12-06-24, 21-08-24, 04-09-24
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Carpoolplaats Arnhem Noord - Europaweg
• Hengelo - McDonalds - Plein Westermaat
• Hengelo - van der Valk Hotel - Bornsestraat 400 (alleen met voorovernachting)
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen met vertrek op 15-05-24, 10-07-24, 07-08-24
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (voorovernachting mogelij)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema H
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Centraal Station - t.h.v. de Draak
• Eigen vervoer