Groothertogdom Luxemburg is al vanouds een geliefde vakantiebestemming. Het landschap is een mengelmoes van glooiende en af en toe steile heuvels, uitgestrekte bossen, rustieke weiden, watervallen en oude dorpjes langs vriendelijk kabbelende stroompjes. Dankzij de strategische ligging in Europa heeft Luxemburg door de eeuwen heen veel wapengekletter gekend, wat resulteert in talloze oude burchten en kastelen, die nog altijd het land lijken te bewaken. Ons hotel staat in Vianden, een levendige vakantieplaats met talrijke winkels en cafeetjes. Naast de levendige vakantiesfeer ademt het ook historie, mede dankzij het prachtig gerestaureerde kasteel met een oranje tintje.
Via diverse opstapplaatsen en het centrale wisselpunt in Asten, gaan we op weg naar ons hotel in Vianden. Onderweg bezoeken we Bastogne, dat bij ons bekend staat als Bastenaken en beroemd is vanwege de strijdende wielrenners in de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Door haar ligging was Bastenaken in het verleden vaak het gebied, waar vijandelijke legers elkaar ontmoetten. Het aantal slagvelden en oorlogsmonumenten is dan ook zeer groot en bezienswaardig. Een stad vol historie! Aan het einde van de middag komen we in Vianden aan.
De gelijknamige hoofdstad van het land is internationaal, charmant, compact en gezellig. Neem in Luxemburg-Stad zeker een kijkje bij de Adolfsbrug, de bekende boogbrug van Luxemburg. De brug is een nationaal symbool voor het Groothertogdom Luxemburg en bij de opening van de brug in 1903 was het de grootste stenen boogbrug ter wereld. De Casemates de Bock (Kazematten) is een stelsel van onderaardse gangen. De gangen zijn tot een diepte van 40 m en een afstand van 23 m steeds verder uitgebreid. In het lager gelegen gedeelte vindt u een klooster, een waterverloop en straten met historische huizen. In 1994 werden de kazematten door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Een aanrader! Even bijkomen kunt u op de Place d’Armes, één van de populairste marktpleinen van Luxemburg. Het plein is gelegen in de voetgangerszone van de stad en telt heel wat sfeervolle restaurants, waar u kunt genieten van een hapje en een drankje. Op de terugweg maken we een mooie route door het Müllerthal, dat ook wel Klein Zwitserland wordt genoemd. 'Poort tot het Müllerthal' is de stad Echternach. De oude patriciërshuizen, de nauwe straatjes en de oude stadswallen hebben de stad haar middeleeuwse karakter doen behouden.
We gaan de grens met Duitsland over voor een uitstapje naar Trier. Deze markante stad, mooi gelegen aan de Moezel, herbergt herinneringen uit alle tijdperken, van de Romeinen tot het heden. Bezienswaardig in deze stad zijn onder meer de stadspoort Porta Nigra, de Basiliek, de gezellige Hauptmarkt en het Romeinse amfitheater. Tevens kunt u hier heel gezellig winkelen of op een van de terrasjes of in knusse cafés neerstrijken! Liefhebbers kunnen vanuit Trier een boottocht over de Moezel maken (niet inbegrepen).
Vandaag bezoeken we het pittoreske Diekirch. Omringd door de heuvels Haardt, Goldknapp en Herrenberg, is dit stadje gevestigd op de oevers van het riviertje de Sauer. Neem een kijkje in de St. Laurentiuskerk, de oudste kerk van het land. De fundering gaat terug tot in de Romeinse tijd. In het ‘National Museum of Military History’ krijgt u een goed en indrukwekkend beeld van het Ardennenoffensief, dat het noorden van Luxemburg zo zwaar getroffen heeft. Een tip voor liefhebbers van klassieke auto’s is het ‘Conservatoire National de Véhicules Historiques’. Op iedere hoek van de straat ziet u wel ergens een beeltenis van een ezel, de mascotte van het stadje. De ezel kan koppig zijn, maar is zeker niet dom.
Het Groothertogdom heeft ons een heerlijke week bezorgd! Op de terugweg bezoeken we Durbuy in de Ardennen. Dit beeldschone middeleeuwse stadje is een bezoek meer dan waard. Het charmante stadje met haar steegjes en pittoreske pleintjes zal ook uw hart stellen. Aan het einde van de middag zijn we weer terug in Nederland. Op het wisselpunt in Asten sluiten staat de koffietafel al op ons te wachten. Aansluitend wordt u teruggebracht naar uw opstapplaats.
Het 3-sterren Hotel Belle-Vue ligt in het centrum van het middeleeuwse stadje Vianden en heeft een mooi uitzicht op het Slot. In het kleine plaatsje vindt u een aantal restaurantjes en winkels. Het moderne hotel beschikt over een receptie, lift, ontbijtruimte, à la carte restaurant, bar, terras, verwarmd binnenzwembad en sauna. De standaardkamer is voorzien van een televisie met Nederlandse zenders, radio, kluisje (gratis), koelkast en een badkamer met bad of douche, wc en föhn. De kamer de luxe heeft als extra een zithoek en balkon. Gratis WiFi.
Wat is belangrijk voor mijn busreis naar Luxemburg zoals reisdocumenten. Maar ook wat leuke wetenswaardigheden over het land, de Luxemburger, eten & drinken, flora & fauna en leuke feitjes.
Wat weet je van:
• Groothertog Henri van Luxemburg
• ‘Gromperekichelcher’
• Nationale Feestdag 23 juni
Lees onderstaand verder….
In Luxemburg moet je over een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) beschikken. De documenten moeten geldig zijn tot en met terugkomst in Nederland. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, raadpleeg dan het betreffende consulaat van het land van herkomst.
Het Letzeburgsch is sinds 1985 de officiële taal, tevens wordt er Frans, Engels en Duits gesproken.
In Luxemburg kun je betalen met de Euro (€). In de kleine dorpjes zijn soms weinig of geen pinautomaten aanwezig. Houd hier rekening mee. Verder kun je over het algemeen met de pinpas betalen, wanneer deze is voorzien van een Maestro logo. Ook de diverse creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Neem ook wat cashgeld mee; in de kleinere winkels en restaurants wil men toch graag contant geld, zeker als het om een klein bedrag gaat.
De voltage (230) en de frequentie (50) zijn gelijk aan die in Nederland. De stopcontacten in Luxemburg zijn type F. Je hebt geen verloopstekker of adapter nodig.
Het leidingwater in Luxemburg is van een uitstekende kwaliteit en veilig om te drinken.
De prijzen voor drankjes en maaltijden zijn in Luxemburg wat hoger dan we in Nederland gewend zijn.
Luxemburg wordt omgeven door België, Duitsland en Frankrijk. De zuidelijke en oostelijke grenzen van Luxemburg worden door rivieren gevormd, waaronder de Moezel.
Oppervlakte van: 2.586 km²
Hoogste punt: 559 m (Buurgplaatz)
Laagste punt: 133 m (Moezel)
Aantal inwoners: 580.000
Hoofdstad: Luxemburg-Stad
Staatsvorm: Luxemburg kent een parlementaire democratie. De functie van het staatshoofd, de Groothertog, is erfelijk. De wetgevende macht berust zowel bij de Kamer van Afgevaardigden als bij de Groothertog. Beiden hebben het recht van initiatief. De uitvoerende macht berust bij de regering.
Religie: Rooms-Katholiek 95%
Op culinair gebied treffen we niet alleen sporen uit de buurlanden België, Frankrijk en Duitsland; de Luxemburger geeft toch de voorkeur aan traditionele gerechten uit het land zelf. Als basis wordt vaak varkensvlees, riviervis of wild gebruikt. Men houdt van goed en lekker eten en je kunt hun levensstijl omschrijven als Bourgondisch. Typisch Luxemburgse lekkernijen: ‘Judd mat Gaardebounen’ (gerookt varkensvlees met tuinbonen); ‘Bouneschlupp’ (bonensoep met aardappels); ‘Kniddelen’ (grote knödels bestaande uit meel, water, ei en zout); ‘Kachkéis’ (gekookte kaas met kruiden); ‘Friture de la Moselle’ (kleine gefrituurde visjes uit de Moezel). Het ‘Luxemburgmenu’ bestaat uit een bord met gerookte en gekookte ham, paté en worst, opgediend met hardgekookte eieren, pickels en tomaten. De wijnbouw in Luxemburg vindt plaats langs de zuidoostgrens in het dal van de Moezel. Het zijn overwegend elegante, lichte en frisse witte wijnen en uitstekende mousserende wijnen. Het dal vervult ook alle wensen van de wijnboeren voor de productie van uitstekende wijnen. Er wordt ook een lekker biertje gebrouwen in Luxemburg en het gezegde is; ’Onse Be'er ass gudd’. ‘Gudden Appetit’!
Luxemburg bestaat uit twee streken. De streek Ösling ligt in het noorden en behoort tot de Ardennen. De gemiddelde hoogte van dit gebied is tussen 400 en 600 m. Het gebied bestaat uit beboste bergen, heuvels en rivierdalen. Het midden en zuiden van Luxemburg wordt gekenmerkt door een golvend landschap. Het oosten van Luxemburg wordt gekarakteriseerd door rivieren zoals de Moezel. In de bossen leven herten, reeën en wilde zwijnen. Ook de moeflon en de wasbeer komen voor. Luxemburg is een paradijs voor wandelaars.
Ook Luxemburg kent de typische eetkraampjes op straat. Hier bestel je een ‘thuringer’, dat lijkt op een Duitse braadworst, maar dan een wat pittiger versie. Of je bestelt de nationale snack: de ‘Gromperekichelcher’, pannenkoeken van aardappel, ei, bloem, gesnipperde ui en peterselie.
De Nationale Feestdag valt op 23 juni en herdenkt de verjaardag van Groothertogin Charlotte (geboren op 23.01.1896). Zij regeerde bijna 50 jaar over Luxemburg. Deze feestdag wordt in juni gevierd en wel om het betere weer in deze maand (net zoals wij ooit in Nederland hadden bij Koningin Beatrix).
Luxemburg is een Groothertogdom en verbonden aan de dynastie Nassau-Weilburg. Sinds 2000 is het staatshoofd Groothertog Henri en hij volgde hiermee zijn vader Jean van Luxemburg op. Groothertog Henri is getrouwd met Maria Teresa, dochter van een gevluchte Cubaanse bankier, die hij tijdens zijn studie ontmoette. Zij kreeg de titel Groothertoging en het echtpaar kreeg 5 kinderen. Groothertog Henri is vernoemd naar Prins Hendrik der Nederlanden.
Bekijk de laatste reisadviezen op de website van de Rijksoverheid.
Voor deze reis geldt een minimum aantal deelnemers van 25. Mocht het minimum aantal deelnemers niet worden behaald, dan kan de reis helaas niet worden uitgevoerd. Indien het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt, dan ontvangt u uiterlijk 7 dagen voor de vertrekdatum bericht.
Wij doen ons uiterste best om het beschreven programma uit te voeren. In voorkomende omstandigheden kunnen er echter wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma. Het programma is dan ook onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Als u in onze luxe Comfort Class bus stapt, bent u verzekerd van een comfortabele busreis. Onze bussen zijn voorzien van fijne en goed verstelbare stoelen met genoeg beenruimte. De stoelafstand in onze Comfort Class bussen is minimaal 84 cm. De rugleuning is 35 graden verstelbaar. Uiteraard zijn de luxe bussen voorzien van een geoptimaliseerd luchtverversingssysteem en goede airconditioning. Daarnaast beschikken al onze luxe bussen over een toilet en minibar voor warme en koude dranken. Onze gediplomeerde en deskundige chauffeurs brengen u veilig naar de mooiste plekken van Europa. Geniet van een fijne busreis en een goed verblijf!
Bekijk de Comfort Class bus in 360 graden
Bekijk de Comfort Class bus in 360 graden
Op deze reis is op- en uitstapschema A van toepassing.
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema A
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk)
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Beesd - Tankstation Bisde aan A2, terug: Tankstation Lingehorst aan A2
• Bergen op Zoom - NS Station - Stationsplein
• Beverwijk - NS Busstation - Stationsplein
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting)
• Delft - Bushalte Ikea - Olof Palmestraat
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Haarlem - Parkeerterrein / Station Spaarnwoude - Woudplein
• Leiden - Lammenschansweg - Tankstation Total
• Nijmegen - P+R Nijmegen-West, IJpenbroekweg/De Meeuwse Acker 20
• Oss - NS Station - Spoorlaan - ter hoogte van busstation
• Roosendaal - NS Station - Stationsplein
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Veghel - Stadhuisplein 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Vianen - Heenreis Busstation Lekbrug West A2 - terugreis: Busstation Lekbrug Oost
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel (alleen met voorovernachting)
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema B
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk))
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel alleen met voorovernachting)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Nijmegen - P+R Nijmegen-West, IJpenbroekweg/De Meeuwse Acker 20
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel alleen met voorovernachting)
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema C
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - voorzijde bij de hoofdingang(voorovernachting mogelijk))
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema D
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting) meer informatie
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema E
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• IJmuiden - DFDS Terminal
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema F
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Amersfoort - NS Station
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting)
• Gent - Van der Valk Hotel - Autosnelweg E-17
• Wuustwezel - P+R Loenhout - Hoogstraatseweg
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema G
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen met vertrek op 12-06-24, 21-08-24, 04-09-24
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Carpoolplaats Arnhem Noord - Europaweg
• Hengelo - McDonalds - Plein Westermaat
• Hengelo - van der Valk Hotel - Bornsestraat 400 (alleen met voorovernachting)
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen met vertrek op 15-05-24, 10-07-24, 07-08-24
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (voorovernachting mogelij)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema H
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Centraal Station - t.h.v. de Draak
• Eigen vervoer